Көп таңбалы сандарды екі таңбалы сандарға жазбаша бөлу тәсілі.

Көп таңбалы сандарды екі таңбалы сандарға жазбаша бөлу тәсілі.

Сабақтың тақырыбы: Көп таңбалы сандарды екі таңбалы сандарға жазбаша бөлу тәсілі.

 Қалдықпен бөлу

Сабақтың мақсаты: Оқушыларға көп таңбалы сандарды екі таңбалы сандарға жазбаша бөлу тәсілі.

 Қалдықпен бөлу тәсілдерін меңгерту. Шапшаң есептеуге баулу. Бірін - бірі сыйлауға тәрбиелеу.

Дамытушылығы: оқушылардың ой-өрісін, еске сақтау қабілетін, өздігінен жұмыс істеу дағдысын дамыту, ауызша есептеу дағдыларын жетілдіру.
Тәрбиелілігі: оқушыларды өзгені тыңдап, өз ойын еркін айтуға баулу, белсенділікке, ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Сабақтың түрі: аралас сабақ.
Сабақтың әдісі: сұрақ-жауап, түсіндіру.
 Сабақтың көрнекілігі: оқулық, интерактив тақта
Сабақтың барысы:
І. Ұйымдастыру кезеңі.
а) Психологиялық дайындық.
Бүгінгі күн, міне,
Сәттілікке толсын!
Біздің алар бағамыз,
Кілең бестік болсын!

Оқушыларды топқа бөліп, топқа ат қойып презентация жасау.
ә) Сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау.

 ІІ. Өткенге шолу.

Үй жұмысын  тексеру. Қиналған есептерді біргелесіп шығару.

Миға шабұл:

1.Әрқайсыңның бағаң әр түрлі. Әсемнің бағасы үш емес, ал Жанардың бағасы 3 емес деді.

2.Сонда әркім қандай баға алған?/ Әсем 5, Жанар 4, Ардақ 3/

3.Сандары белгілі бір байланыспен орналасқан.Сандар байланысы ерекшелігін тауып қатарды жағастыр:

9, 7, 10, 8, 11, 9, 12,...     /10, 13, 11.../

 4. Математика мақал-мәтелде.

Неше елі ауызға,

неше елі қақпақ. /бір елі ауызға,екі елі қақпақ/

IV. Жаңа сабақ.
- Дәптерлеріңе бүгінгі күнді және жаңа тақырыпты жазып қойыңдар.

1. Бөліндінің мәні мен қалдықты ата.( әр топтан оқушыларды шығарып, ұпай беру)

Бөлінгіш        425                  812           723             2 450             6 308

Бөлгіш            20                    90              8                  80                    10

                        21 қ 5              9 қ 2         9қ3              3 қ 5             63 қ 8

2. а) Есептеулерді қарастыр. Бірінші толымсыз бөлінгішті аныңта. Есептеу мен оны тексерудің қалай орындалғанын түсіндір.

ә) Баған түрінде шығар. Дүрыстығын тексер.

384 545 : 22=17479   қ 7                  20 ц 5 кг : 17 =  117 қ14                       90 т 6 кг : 43=2093  қ7 - үйге

907 654 : 25= 36306 қ4                  6 т 345 кг : 26=244 қ1                          23 км 45 м : 54=426  қ41

3. Есептерді шығар.

а) Бірінші пойыз 3 750 км қашықтықты 15 сағатта, ал екіншісі -5 880 км қашықтықты 21 сағатта жүріп өтті. Қай пойыздың жылдамдығы артық және қанша артық?

Ш:  1.3750:15=250 км/сағ                        2. 5880:21=280 км/сағ                3. 280-250=30 км/сағ

Ж: Екінші пойыздың жылдамдығы артық, 30  км/сағ артық               

ә) Бір бекеттен бір уақытта бірінен-бірі қарама-қарсы бағытта екі пойыз екі жаңңа жолға шықты. Бірінші пойыз 72 км/сағ жылдамдықпен, ал екіншісі 84 км/сағ жылдамдықпен жүріп отырды. Екінші пойыз 2 520 км жолды жүріп өткеннен кейін, олардың арасындағы арақашықтың қанша болды?

Ш: 2520 : 84 км/сағ = 30сағ                      72*30=2160км               2160+2520=4680км

Ж: арақашықтығы 4680 км.

Сергіту сәт: Логикалық есеп

 

Екі таяқшаны орнынан қозғап, үш үшбұрыш құрастыр

 

4.         Есептерді шығар.

а) Филармонияның үлкен залында 36 қатар, ал кіші залында 28 қатар бар. Үлкен және кіші залдардағы орындар саны бірдей. Егер үлкен залда кіші залға қарағанда 240 орын артық болса, онда әр залда неше орын бар?

Ш: 36-28=8                       240:8=30ор (1к)                       30*36=1080 ор        30*28=840 ор  

Ж: Үлкен залда 1080 орын, кіші залда 840 орын бар.                                                                                                                                                                                                                                                                                                

ә) Бөшкені сумен толтыру үшін, әкесі 7 шелек, ал ұлы дәл осындай 5 шелек су әкеп қүйды. Егер әкесі 16 л су артық әкелген болса, онда әрқайсысы бөшкеге неше литр су қүйды? (үйге)

7-5=2ш            16:2=8л             8*7=56л       8*5=40л

Ж: әкесі 56л, ұлы 40 л су тасыды.

6. Дөңгелектерде жазылған сандардың арасынан карточкадағы барлық сандарға бөлінетін санды тап. Тиісті теңдіктерді жаз.

640 000

400 000

720 000

240 000

600

800

500

300

7. Кейбір құстардың қанатының құлашының өлшемін көрсететін кестені қарастыр. Берілген өлшемдерді миллиметрмен өрнекте.

Дауылпаз                                        3 м 20 см           3200мм

Сұңқылдақ аққу                             2 м 60 см         2600мм

Субүркіт                                          2 м 55 см           2550 мм

Құзғын                                             1 м 25 см         1250мм

8. а) Көбейтінділері олардың боліндісіне тең болатын екі сан ойла.

6*4=48:2

ә) Кобейтінділері олардың қосындысына тең болатын үш сан тап.

□ •□•□ = □ + □ + □   2*2*2=4+2+2

б) Екі санның көбейтіндісінің мәні көбейткіштердің біріне тең бола

ала ма? Әр көбейткішке ше?

□ •□ = □  1*0=0            4*1=4       5*1=5…..                  □•□ = □    0*0=0,    1*1=1

Сабақты қорытыу: Сұрақ - жауап арқылы қорыту

Үйге: №2 (ә), № 8 (ә)

 

 Үлестірмелі тапсырмалар:

4 топқа

640 000       400 000     720 000             240 000

600                 800                500                              300

 

640 000   400 000        720 000             240 000

600                 800              500                                 300

 

                                                      4 топқа     

Дауылпаз                         3 м 20 см               мм

Сұңқылдақ аққу              2 м 60 см                 мм

Субүркіт                             2 м 55 см                мм

Құзғын                                 1 м 25 см               мм

1топ. Көбейтінділері олардың боліндісіне тең болатын екі сан ойла.

 □ •□ = □ : □  

 2 топ.Көбейтінділері олардың қосындысына тең болатын үш сан тап.

□ •□•□ = □ + □ + □   

3 топ.Екі санның көбейтіндісінің мәні көбейткіштердің біріне тең бола

ала ма?              □ •□ = □                  

4 топ. Екі санның көбейтіндісінің мәні  әр көбейткішке тең бола      ала ма? 

                   □•□ = □     

 

Автор:

18
Декабрь
0
2950
загрузка...
Loading...

Пікірлер: 0

Тек тіркелген қолданушылар ғана пікір қалдыра алады.